کاداستر چیست
1402/12/12
«کاداستر» کلمهای برگرفته از زبان یونانی (Katastichon) است که بهمعنای فهرست و دفترچه است. در واقع کاداستر سیستمی بوده که از آن برای ثبت استانهای مختلف و اخد مالیات از آنها مورد استفاده قرار میگرفت. در اصطلاح کاداستر به دستهای از نقشههای ثبتی اطلاق شده که دارای ارزش حقوقی هستند و امکان تعیین ارزش، موقعیت و مالکیت یک محدوده یا ملک را برای مراجع قضایی یا اشخاص حقیقی فراهم میکنند. در این مقاله ما سعی کردهایم توضیح دهیم که کاداستر چیست؟ جهت بررسی کامل نحوه تهیه، هزینه و مزایای نقشهبرداری کاداستر ملک، با ما همراه باشید.
کاداستر چیست؟
کلمه کاداستر یونانی بوده و به معنای لیست و دفترچه است؛ همانطور که گفتیم از آن برای برای ثبت استان های مختلف جهت اخذ مالیات از آن استفاده میشد. میتوان نقشه برداری کاداستر را در دستهای از نقشههای ثبتی قرار داد که علاوه بر ارزش حقوقی میتواند برای مراجع قانونی یا اشخاص حقیقی ارزش، موقعیت و مالکیت یک محدوده یا ملک را فراهم کند.
طبق قانون جامع حدنگار کشور، کاداستر اطلاعات و مشخصههای مرتبط با قطعه زمین مانند اندازه، مشخصات ثبتی، کاربری و … است که به نقشهها اضافه میشود. از سوی دیگر حدنگاری یا همان کاداستر شامل مواردی مانند تهیه نقشه با استفاده از انواع ابزار موجود مثل ماهوارهها، هواپیماها، عکسها، تصاویر زمینی و عملیات تبدیلات رقومی، ویرایش و تطبیق نقشه با وضعیت واقعی و افزودن اطلاعات ثبتی و مالکیت حقوقی و توصیفی و کنترل نهایی و در صورت لزوم بروزرسانی است.
کاربرد و هزینه نقشه کاداستر ملک
همانطور که کمی قبلتر گفتیم، نقشه کاداستر، نوعی نقشه ثبتی است که میتواند اطلاعات کاملی از ملک را در اختیار سازمانهای اداری، قضایی و ثبت اسناد قرار دهد. از سری اطلاعات دیگر که در این نقشه قابل مشاهده هستند میتوان به نوع سازههای موجود، نرخ مالیاتی ملک، سطح کیفی ملک، سال ساخت ملک و... اشاره کرد. جالب است بدانید حتی اطلاعاتی از مالکان قبلی نیز درج میشود.
برای درج دقیق الاعات در نقشهها از سیستم (Gps) استفاده میکنند و همواره نهادهای مربوطه نقشهها را بهروز میکنند. دقت کنید در صورت ایجاد تغییر در نقشه، تغییرات توسط مالک یا نقشهبردار متخصص انجام شده و پس از آن توسط سازمان ثبت اسناد کشوری به ثبت برسد.
درباره هزینه کاداستر ملک باید بگوییم که هزینه آن کاملا بستگی به حجم نقشه شما دارد. شما میتوانید با مراجعه به مراکز قانونی و یا شرکتهای معتبر برای تهیه این نقشه اقدام کنید. توجه داشته باشید قبل از مراجعه برای تهیه کاداستر باید بودجه مورد نیاز را استعلام کنید؛ البته باید بدانید که بودجهای که برای تهیه نقشههای کاداستری صرف میکنید ثابت نبوده و شما باید حدود پنج درصد از هزینه تمام شده سالانه را بپردازید و نضقهها را بهروزرسانی کنید. کاربرد بروزرسانی نقشهها برای انجام کارهای تحقیقاتی است.
تهیه نقشه کاداستر ملک
در اولین گام برای نحوه ایجاد نقشه کاداستر باید اطلاعات بهصورت کاملا دقیق و صحیح وارد نقشه شوند؛ برای تایید این اطلاعات سازمانها و ارگانهای مختلفی وجود دارد. شما برای رسم نقشه کاداستر و اطمینان از درستی اطلاعات نقشه مثل اطلاعات مالک، ابعاد دقیق ملک و... از این سازمانها کمک بگیرید.
در مرحله دوم، در نقشه برداری کاداستر باید یک مقیاس کلی تعریف شود؛ دقت کنید رقم انتخابی، باید رقمی مناسب باشد. یعنی اگر رقم انتخابی بزرگ باشد نقشهای که حاصل میشود بسیار کوچک، غیرخوانا و غیرقابل استفاده است و بالعکس اگر رقم انتخاب شده کوچک باشد، نقشه فضای مورد بررسی از ابعاد مجاز و لازم فراتر میرود. در نظر داشته باشید باید بودجهای را برای این طرح در نظر بگیرید، سپس اطمینان حاصل کنید که این بودجه به صورت پیوسته صرف به روزرسانی اطلاعات و نقشه کاداستر آن محل میشود.
هزینه متوسطی که باید سالانه صرف بهروز نگه داشتن نقشه کاداستر از محل انتخاب کرد، بیشتر از 5% از هزینه کل تهیه نقشه است. حال کشورهایی وجود دارند که با سرمایهگذاری در این زمینه توانستهاند تا هزینههای بهروزرسانی را به حداقل برسانند. در نظر داشته باشید با توجه به قوانین مرتبط با نقشهبرداری بهروزرسانی اطلاعات و دادههای هر نقشه، دو هفته یکبار صورت گرفته و تمامی تغییرات هر شهر یا منطقه بهروز باشند.
تصویر نقشه کاداستر ملک
تا این قسمت از مقاله دریافتیم که کاداستر، نقشهای است که علاوه بر نشان دادن مرزها و مالکیت قطعات زمین اطلاعاتی را درباره جغرافیای زمین ارائه میدهد که از این اطلاعات برای ارزیابی و مدیریت زیرساختها استفاده میشود. در ادامه مطلب برای شما نمونهای از نقشه کاداستر ملک را بهنمایش گذاشتهایم.
تفاوت نقشه ثبتی و کاداستر در چیست؟
در نقشه برداری کاداستر، برای هر قطعه زمین اندازه و مرزهای دقیق به طور کاملا واضح مشخص است؛ این در صورتی است که در نقشههای ثبتی تنها به موقعیت مکانی و ساختاری محل پرداخته میشود. میتوان گفت در نقشههای ثبتی، ابعاد و اندازههای دقیق یا مرزها با دقت بالایی مشخص نبوده و صرفا برای مشاهده موقعیت مکانی به کار میرود. در نتیجه هرگاه به اطلاعات دقیق، جزئیات و حدود یک ملک نیاز دارید باید به نقشه کاداستر مراجعه کنید.
انواع نقشه کاداستر
نقشه کاداستر را میتوان به انواع مختلفی دستهبندی کرد که هرکدام از آنها از ویژگیهای مخصوص به خود برخوردار هستند. در ادامه نقشههای کاداستر و کاربردهای آنها را برایتان شرح خواهیم داد.
- نقشه های کاداستر شهری: با استفاده از نقشههای کاداستر شهری موقعیت دقیق کوچهها، خیابانها و موقعیت املاک را مشخص میکنند.
- نقشه های کاداستر زراعی: نقشه برداران با استفاده از نقشه های کاداستر زراعی و با مشخصات نقشه ثبتی، محدوده زمینهای کشاورزی و زمینهای زراعی را تعیین کنند.
- نقشه های کاداستر سیاسی: هدف این نوع از کاداستر، مشخص کردن مرزهای استانی، بخشها، ایالتها و مرزهای بینالمللی است.
- نقشه های کاداستر آبی: از نقشه کاداستر آبی برای تعیین مرزهای آبی با کشورهای همسایه استفاده میشود.
- نقشه های کاداستر جغرافیایی: با استفاده از کاداستر جغرافیایی، مرزهای جغرافیایی انسانی، سیاسی و طبیعی مشخص میشود.
جمعبندی
همانطور که گفتیم، نقشه کاداستر نقشهای است که میتواند اطلاعات دقیق یک ملک را در اختیار سازمانهای اداری، قضایی و ثبت اسناد قرار دهد. شما در این نقشه میتوانید اطلاعاتی مانند از نوع سازههای موجود، نرخ مالیاتی ملک، سطح کیفی ملک، سال ساخت ملک و ... را مشاهده کنید. برای درج دقیق اطلاعات این نقشهها، اغلب از سیستم GPS استفاده میشود و همچنان از سوی نهادهای مرتبط این نقشهها بهروز میشوند. درباره هزینه کاداستر ملک باید گفت، هزینه آن کاملاً به حجم نقشه بستگی دارد؛ شما میتوانید برای تهیه این نقشه توانید به مراکز قانونی و یا شرکتهای معتبر مراجعه کنید. نقشههای کاداستر در انواع مختلفی نظیر نقشه کاداستر سیاسی، زراعی، آبی و ... تقسیمبندی میشوند.
سوالات متداول
ارسال دیدگاه